Ο καφές και μακροχρόνια ζωής. Απολαύστε τον αρωματικό καφέ!
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των προϊόντων, μετά τον πετρέλαιο. Περίπου το 80% του πληθυσμού πίνουν καφέ. Καταναλώνονται περισσότερα 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια του χρόνου, την ημέρα καταναλώνεται 1,5 -1,7 δισεκατομμύρια των φλιτζανιών. Το «μαγικό» αυτό ρόφημα έχει εξελιχθεί τόσο σε μια καθημερινή εξάρτηση, όσο και σε μια υπέροχη απόλαυση. Τα 7 πιο δημοφιλής είδη του καφέ στην Ελλάδα σήμερα: ελληνικός παραδοσιακός καφές, γαλλικός ή καφέ φίλτρου, φραπέ, φρέντο και ζεστό καπουτσίνο (cappuccino), καφέ μόκα (mochacino), espresso, caramel macchiato.
Στην
Ανατολή λένε «Ο καφές πρέπει να είναι γλυκός όσο την αγάπη, ο μαύρος όσο τη
νύχτα, και ισχυρός όσο το θάνατο».
Το τονωτικό ρόφημα καφέ ετοιμάζεται από τους κόκκους του δέντρου καφέ. Η λέξη qahwa (κάουα) σημαίνει "αυτό που εμποδίζει τον ύπνο". Ο κόκκος του
καφέ περιέχει πάνω από 200 ουσίες: αλκαλοειδή (καφεΐνη), πρωτεΐνες,
υδατάνθρακες, φαινολικές ενώσεις, μονό -και δυσακχαρίτες, λιπίδια, οργανικά
οξέα, αμινοξέα, ανόργανα στοιχεία και άλλα διάφορα συστατικά.
Η ζωή θέλει το καφεδάκι της! Πόσο χρήσιμος είναι ο καφές για τον άνθρωπο; Μετά από μια ετήσια ερεύνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στους 126 000 ανθρώπους οποίοι κατανάλωναν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διαπιστώθηκε, ότι καφές έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ, της νόσου Πάρκινσον, την καρδιακή νόσου, διαβήτη τύπου 2 και τις κίρρωσης του ήπαρ και της αρθρίτιδας. Ο καφές είναι ένα τονωτικό ρόφημα, που βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης.
O κλασσικός παραδοσιακός ελληνικός καφές. Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση της 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Βοηθάει στον καθαρισμό των αρτηριών μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας κατά του καρκίνου στο ήπαρ.
Η ωφέλιμη δράση του κλασσικού παραδοσιακού ελληνικού καφέ οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ευεργετικά στην υγεία, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν καταστροφή των κυττάρων. Πιο χαρακτηριστικές πολυφαινόλες του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τριγονελλίνη. Επίσης, ο ελληνικός καφές έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει από 60 μέχρι 180mg καφεΐνης, ο ελληνικός καφές περιέχει 35-40 mg όταν σερβίρεται σε μικρό φλιτζανάκι και 70-80mg καφεΐνης, αν πιούμε το διπλό ελληνικό.


O κλασσικός παραδοσιακός ελληνικός καφές. Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση της 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Βοηθάει στον καθαρισμό των αρτηριών μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας κατά του καρκίνου στο ήπαρ.
Για τόνωση του οργανισμού χρειάζεται δόση 0,2- 0,3 γραμμάρια της καφεΐνης ανά ημέρα. Σημαίνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι 200-300 mg/ημέρα, δηλαδή ποσότητα του ελληνικού καφέ είναι 4-5 κουτάλες του γλυκού.
Σε γενικές γραμμές, τα πάντα πρέπει να είναι με το μέτρο. Καφές είναι ένα όξινο προϊόν με pH = 5,0. Το ρόφημα έχει διπλό αποτέλεσμα: σε μικρές ποσότητες τονώνει τον οργανισμό, σε μεγάλες μπορεί να προκαλεί καταθλιπτική επίδραση. Ο καφές προκαλεί μια αύξηση στην ταχύτητα της ροής του αίματος και ελαφρά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γιατί οι καρδιακές μύες λειτουργούν γρηγορότερα. Το πεπτικό σύστημα παίρνει θετικά του καφέ: λόγω τις δράσεις των οργανικών οξέων που περιέχει ο καφές.
Αν πίνουμε ένα φλιτζάνι του κλασσικού καφέ πριν από ένα γεύμα, τότε ο καφές διεγείρει την όρεξη, ενεργεί την έκκριση των γαστρικών υγρών και αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι. Φλιτζάνι καφέ μετά το γεύμα προάγει πιο γρήγορη πέψη. Μετά από μισή ώρα προέρχεται τη επερχόμενη αύξηση της οξύτητας του στομάχου. Ωστόσο, απαγορεύουν τον καφέ στους ανθρώπους με γαστρίτιδα και έλκος του πεπτικού συστήματος και υπέρθηροιδη.
Αν πίνουμε ένα φλιτζάνι του κλασσικού καφέ πριν από ένα γεύμα, τότε ο καφές διεγείρει την όρεξη, ενεργεί την έκκριση των γαστρικών υγρών και αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι. Φλιτζάνι καφέ μετά το γεύμα προάγει πιο γρήγορη πέψη. Μετά από μισή ώρα προέρχεται τη επερχόμενη αύξηση της οξύτητας του στομάχου. Ωστόσο, απαγορεύουν τον καφέ στους ανθρώπους με γαστρίτιδα και έλκος του πεπτικού συστήματος και υπέρθηροιδη.
Κάθε
πρωί, περιμένουμε να πιούμε την πρώτη γουλιά για να ξυπνήσουμε καλά και να
πάρουμε ενέργεια ώστε να αδράξουμε την ημέρα. Σωστή αυτή την κίνηση; Πώς θεωρείτε;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΣΜΕ!
Στην σύγχρονη εποχή της δραστηριότητας δεν μπορούμε θα διατηρούμε στην καλή κατάσταση το οργανισμό μας χωρίς την τεχνητή βοήθεια. Αν πίνουμε 1-2 φλιτζάνια το τονωτικό ρόφημα (παρ. καφέ) την ημέρα είναι καλό! Όμως, η συχνή χρήση του καφέ φέρνει την απώλεια του ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό και αυξάνει οξύτητα των υγρών. Οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν κατάθλιψη.
Ποια είναι η λύση; Εδώ θα μας βοηθήσει την συμπληρωματική ιατρική με τα ροφήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Οι κόκκοι του καφέ ονομάζονται στους επιστημονικούς όρους αφυδατωμένα συμπληρώματα διατροφής. Προσφέροντας στο καφέ ένα βότανο Cordyceps ή μανιτάρι Ganoderma, ή των κάποιων φυτικών ινών γίνεται ένα υπέροχα ρόφημα, που ευχάριστα απολαμβάνουμε και μας αναζωογονεί. Αυτά τα ρόφημα ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής με ισχυρές βιολογικές πρόσθετες ουσίες –ΣΔ με ΒΕΠΟ. Ο καφές συμπληρώματα διατροφής με ισχυρές ΒΕΠΟ μειώνει τις παρενέργειες του κανονικού καφέ και, παράλληλα, ομαλοποιεί και διευκολύνει τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Ποια είναι η λύση; Εδώ θα μας βοηθήσει την συμπληρωματική ιατρική με τα ροφήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Οι κόκκοι του καφέ ονομάζονται στους επιστημονικούς όρους αφυδατωμένα συμπληρώματα διατροφής. Προσφέροντας στο καφέ ένα βότανο Cordyceps ή μανιτάρι Ganoderma, ή των κάποιων φυτικών ινών γίνεται ένα υπέροχα ρόφημα, που ευχάριστα απολαμβάνουμε και μας αναζωογονεί. Αυτά τα ρόφημα ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής με ισχυρές βιολογικές πρόσθετες ουσίες –ΣΔ με ΒΕΠΟ. Ο καφές συμπληρώματα διατροφής με ισχυρές ΒΕΠΟ μειώνει τις παρενέργειες του κανονικού καφέ και, παράλληλα, ομαλοποιεί και διευκολύνει τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Απολαύστε τον αρωματικό καφέ! Ο καφές είναι ένα "μαγικό" ρόφημα και έγινε το εθνικό μας έθιμο. Ποίος καφές είναι καλύτερος για εμάς και την υγεία μας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ο κρύος ή ο ζεστός; Η απάντηση στην επόμενη σελίδα "Ιστορία του καφέ"
Πώς πίνουμε τον καφέ; Πίνουμε ομαλά με μικρές ποσότητες και πάντα με το νερό. Για ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ - 0,5 λίτρα του καθαρού «ζωντανού» νερού. Τι σημαίνει καθαρό "ζωντανό" νερό; Όλες πληροφορίες για το νερό στο μπλοκ Νανοτεχνολογία εδώ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου